joi, 30 septembrie 2010

Tort de afine



M-am gandit ca ar fi cazul sa mai pun si cate o reteta pentru desert, ca nu am prea pus nimic. Singura poza care o am pe calculator e cu un tort de afina facut asta vara, deci asta scriu.
Singura mentiune pe care as avea-o, e ca se pot inlocui afinele cu orice tip de fructe de padure, depinde de ce dispune fiecare. Exista de exemplu fructe de padure congelate in diferite magazine. Sau asteptati pana la vara cand se fac din nou afinele.

Asadar, sa trecem la treaba. Avem nevoie de urmatoarele:
Pentru blat:
4 oua
4 linguri faina
4 linguri zahar
1 lingura ulei

Pentru crema:
1 iaurt mare de 375 ml (simplu sau cu fructe de padure)
500 ml de frisca lichida
20 grame de gelatina (cam 3-4 pliculete de 8 grame)
3 linguri de zahar + 2 linguri pentru afine
150 g afine

Pentru insiropat blatul:
100 ml apa fierbinte
1 plic zahar vaniliat
optional cateva picaturi de esenta de rom sau de vanilie

Iar pentru decor avem nevoie de cateva afine si inca un plic de gelatina.


Metoda de preparare e urmatoarea:
Fac prima data blatul, separand albusurile de ou de galbenus, le batem bine bine impreuna cu zaharul pana iese o spuma alba. Ar fi bine sa batem pana se face cat mai densa. Putem folosi mixerul sau cu batatorul de mana. Adaug la spuma faina si uleiul si amestec bine bine. O tava de preferat in forma rotunda, va veni unsa cu ulei si pavata cu faina. Cuptorul o sa il dau dinainte la incins, iar cand e gata compozitia pentru blat, o torn in tava pavata cu faina si pun la cuptor la foc potrivit pana s-a copt. Putem face o proba cu o scobitoare, intepam blatul si vedem daca ramane lipit aluat de scobitoare. Daca ramane, mai lasam. In caz contrar, e gata blatu.
In timp ce aluatul coace, pregatesc umplutura. Bat frisca lichida cu mixerul pana se intareste, dupa care adaug iaurtul si 3-4 linguri de zahar. Eu am folosit iaurt simplu pe care l-am amestecat cu afine zdrobite. Apoi amestec gelatina cu 3 linguri de apa rece si las putin asa. Cand se intareste gelatina, amestec cu 5 linguri de apa fierbinte, lasand un varf de cutit pentru toping. Se adauga si gelatina la frisca amestecata cu iaurt si se amesteca bine totul. Optional, se mai pot adauga afine intregi aici la umplutura.
Pregatim si topingul: afinele pentru decor le amestecam cu zahar si le zdrobim putin cu furculita, apoi adaug putina apa si las la fiert. Adaug si gelatina pastrata anterior si mai las putin la fiert la foc mic.
Blatul pe care l-am obtinut o sa fie sectionat, astfel incat sa avem 2 bucati de blat. Insiropam blatul cu apa amestecata cu zahar vanilat, si punem umplutura peste. De preferat ar fi ca prima parte a blatului sa se puna in aceeași tava in care s-a copt, ca sa nu dea umplutura pe alaturi. Pun si cealalta felie de blat peste si la fel fac si cu topingul fiert. Se lasa putin la racit, dupa care se baga la congelator pentru vre-o ora, doua. Tortul se tine in frigider si e foarte racoritor mai ales pe timp de vara.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu