marți, 22 iunie 2010

Varza cu cabanos

Ca sa preparam varza cu cabanos, avem nevoie de:

1 varza potrivită (ar fi ideal sa fie varză nouă, oricum acuma În timpul acesta găsim la piață)
3-4 linguri de ulei sau vre-o două linguri de untură
mărar verde, căutăm din nou la piață, că la magazin e posibil să fie doar mărar uscat. În caz de ceva, atunci folosim și mărar uscat, la plic, din magazin.
2-3 roșii sau 2 linguri de bulion, depinde ce avem la îndemână sau cum preferăm.
Cel mai important ingredient: Cabanosul - o bucată de 300-400 de grame ar fi de ajuns.
Cam așa arată:

Și condimente luăm nelipsita sare, piper și o lingură de chimen.

Modul de preparare e în felul următor:

Eu când pun roșii prefer să le fierb ca să le pot decoji mai ușor și să le tai mai bine. Deci le pun într-o oală mai micuță și le acopăr cu apă. Le împung cu cuțitul, fac două găuri și le las să fiarbă. când văd că începe să se decojească coaja, opresc focul, le pun în puțină apă rece să se stâmpere, le decojesc și le tai până le fac pastă. Deci asta ar fi bine să o facem de la început, ca să nu ne trezim atunci când e vremea de roșii, că nu sunt gata. În caz că folosim bulion, amestecăm cu 2 linguri de apă.
Trecem la varză: o curățăm, o spălăm bine și o dăm pe gilău sau tăiem mărunt cu cuțitul.
Uitați aici o demonstrație de tăiere a verzei, în caz că nu știți:



Apoi lăsăm varza tăiată cu câteva linguri de sare și o lăsăm 15 minute, ca să intre sarea în varză. Atenție la cantitatea de sare, să nu fie după aceea imposibil de mâncat. Apoi frecăm varza și o stoarcem bine.
Într-o oală, până se îmbibă sarea în varză, frigem cârnăciorii tăiați bucățele alături de lingurile de ulei sau untură și îi lăsăm câteva minute să se înăbușe bine pentru ca uleiul să prindă aroma de la cârnăciori. Adăugăm treptat varza tăiată și scursă, având grijă să acoperim oala tot timpul cu un capac. Orice mâncare bună se face, desigur la foc mic. Amestecăm de câteva roi ca să nu se prindă varza și pentru ca să se îmbibe bine cu uleiul. Adăugăm sare, dar nu multă și dacă e cazul, piper boabe sau măcinat, după gust, chimenul, mărarul tocat fin și roșiile fierte și pasate sau bulionul amestecat cu apă. Dacă mai este cazul, și vedem că e prea uscată compoziția, mai adăugăm puțină apă. Acum ar fi bine să avem o oală de yena, sau ceva acre putem băga la cuptor, pentru că urmează să băgăm la cuptor toată compoziția. Cuptorul trebuie să fie încins în prealabil. Când am observat că varza e bine rumenită, este GATA!
Va avea o aromă deosebită.
Servim varza caldă, cu puțin mărar deasupra, sau depinde, după gust, ce condimente adăugăm.

Poate fi consumată și cu mămăligă și dacă vrem să fie mai acră, adăugăm pe parcurs borș sau zeamă de lămâie.

POFTĂ BUNĂ!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu