miercuri, 23 iunie 2010

Fasole cu ciolan afumat

Azi m-am gandit sa postez reteta pentru fasole cu ciolan afumat, una din preferatele mele:

Ca sa preparam, avem nevoie de fasole in primul rand. Aici depinde pentru cate persoane facem si cat timp vrem sa ne tina. Eu fac tot timpul dintr-un kilogram de fasole. Daca sunteti singuri si aveti chef sa mancati doar o zi, nu si maine zi, atunci cred ca 250 de grame de fasole ar fi suficienta. Sau cand cumparati fasolea sau o alegeti ca sa faceti mancarea, luati dupa ochi, cam cat v-ar ajunge pentru perioada de timp in care vreti sa serviti.
Fasolea o punem de seara intr-un castron si acoperim cu apa. Trebuie sa avem grija ca apa sa treaca cu mult peste fasole, pentru ca fasolea o sa creasca mult, o sa se umfle.

Mai avem nevoie de 2 cepe,
3 morcovi potriviti,
pasta de tomate,
boia de ardei (iute sau dulce, dupa preferinte),
3-4 linguri de ulei (preferabil de masline),
2 crengute de marar verde sau 2 linguri de marar la uscat, de la plic
Sare, piper, etc.
Si evident, ciolanul afumat:

Vrem neaparat sa fie ciolan afumat. Asta da tot gustul.

Metoda mea de preparare e urmatoarea:
Intai de toate, pun intr-o oala, la fiert, ciolanul de porc cu o lingura de sare si las pana stiu ca a fiert ceva timp, vre-o jumatate de ora sa stea in clocot. Intre timp fac chestiile de mai jos:
Curat de coaja, spal si tai ceapa marunt de tot. Eu mereu am probleme cu ceapa, ma ustura rau de tot ochii cand o tai.

Apoi spal, curat de coaja si tai si morcovii rondele.
Incing in oala lingurile de ulei si adaug ceapa impreuna cu morcovii si las putin ca sa se caleasca impreuna cu o lingura de sare si putin piper. Daca folosesc boia de ardei iute, numai adaug piper.
Adaug apoi 3-4 linguri de boia de ardei, amestec bine si apoi adaug si vre-o 3 linguri de bulion si din nou amestec bine. Mai las putin ca sa se imbine aromele.
Apa in care a fiert ciolanul o adaug peste toata compozitia asta si las sa inceapa sa fiarba din nou. Sa nu uitati ca la foc mic se face toata treaba asta.
Dupa ce observ ca a inceput sa dea in clocot, adaug fasolea lasata peste noapte si mai pun si ciolanul acolo.
Sa fiti atenti sa nu puneti apa prea multa ca dupa ce adaugati fasolea si ciolanul, sa treaca nivelul apei peste gura oalei.
Acum las sa fiarba impreuna cu mararul, acoperit, la foc mic si mai amestec din cand in cand, verificand daca a fiert fasolea. Mai si gust de sare, daca mai e nevoie.
Eu las ciolanul intreg in oala si cand mananc, tai din el cate putin. Se mai poate taia bucatele ciolanul dupa ce a fiert prima data. Cum vreti.

Cand am observat ca e fiarta fasolea si ciolanul, declaram ciorba de fasole cu ciolan terminata.
Se poate sevi cu ceapa taiata pestisori amestecat cu ketchup, sau cu orice va place.

Asta e una din mancarurile mele preferate, as putea sa mananc zile intregi doar fasole. Grija totusi la stomac, ar trebui sa mancam moderat ca stomacul nostru nu e tot timpul de acord cu cantitatile de fasole ce le mancam :)

POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu