luni, 31 mai 2010

Sirop de Soc

Ceva foarte bun la gust și util în timp.

Cum e vremea socului, m-am gândit să fac sirop pentru că nu vreau să scap nicio ocazie de a mai avea în cămară câte ceva bun la gust și care să țină, să fie folosit în timp.

Întâi avem nevoie de soc, apoi vre-o 7-8 lămâi și 6 pliculețe de sare de lămâie. Dacă vreți să fie mai acrișor, puneți mai multă sare de lămâie.

Am fost și am cules o plasă mare, cât mai mult pentru ca gustul să aibă mai multă intensitate. E nevoie de cam 1 kilogram - 2 kilograme de flori de soc pentru 5 litrii de apă.

După ce am strâns socul, vine partea mai grea și mai migăloasă: am vrea ca siropul nostru să aibă gust a soc și nu a cozi de soc, deci o să curățăm de cozi așa încăt să rămână doar florile și nu cozi și crenguțe. O să încercăm să rămână cât de cât doar florile.

Între timp, ca să meargă treaba mai repede, punem la fiert 5 litrii de apă, sau 10 litrii, sau cât vrem să facem, dar să nu uităm că la 5 litrii de apă avem nevoie de 1-2 kilograme de flori. Depinde cât soc strângeți.

Apa o să fiarbă, să dea 1 clocot, după care o lăsăm vre-o 10 minute să se răcească.

Punem florile într-un recipient mai mare, de preferat o găleată sau o oală de care ne putem dispensa câteva zile. Pe lângă flori mai punem și lămâile tăiate felii, și sarea de lămâie. Turnăm apa fiartă peste amestec, și acoperim cu folie transparentă și lăsăm să zacă 5 zile, dar mai amestecăm un pic în fiecare zi.

După ce s-au scurs cele 5 zile, încercăm să strecurăm casă rămână doar lichidul. Ar fi bine să facem 2 strecurări ca să fie cât mai pur siropul.

Punem zeama într-o oală și dăm la foc, adăugând 1 kilogram de zahăr pentru fiecare litru de sirop. Deci 5 kilograme de zahăr la 5 litrii, 10 kilograme la 10 litrii, etc.

După ce a fiert și s-a topit zahărul, lăsăm să se răcească puțin și punem în sticle și le închidem bine. A nu se pune fierbinte în sticle de plastic, că se topesc.

După ce se răcește siropul meu putem să bem liniștiți :)

Poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu